Monday, December 20, 2010

Cuti dan kita

Bismillahirrohmanirrohim, Assalamualaikum..

Cuti Ipta/s kini sedang menghampiri penghujungnya. Eh, yeke? Lagi 10 hari la..huhu..lambat lagi. Namun saya sendiri sedang menghitung hari dek kerana merasa bosan berada di rumah. Tapi di mulut je, di hati nak lepak lagi lama kat rumah. Mungkin ramai adik2 yang masih bersekolah berasa bosan juga berada dirumah. Bagi sesetengah pelajar ipta/ipts cuti semester digunakan untuk mencari wang lebih untuk belanja sendiri. Saya sempat jugalah bekerja selama 2 minggu walaupun perancangan asal selama sebulan, namun ketetapan Allah mengatasi segalanya. Setelah 2 minggu terus saya pulang ke teratak bonda.


Masa banyak dihabiskan di depan laptop mengexplore pelbagai perkara berfaedah. Kadang-kadang bosan juga. Maklumlah, sakit mata nih duduk depan skrin lame2.


Sebelum cuti semester bermula, sempat saya meminjam beberapa buah buku tentang kewangan dan gelagat pengguna di perpustakaan universiti untuk bacaan sepanjang cuti. Ini satu hal yang ingin saya kongsikan kepada pembaca sekalian. Statistik menunjukkan rakyat Malaysia kini membaca 7 buah buku dalam setahun, satu peningkatan yang baik berbanding sebelum ini yang hanya 2 buah buku setahun .


Persoalannya, adakah kita termasuk dalam kelompok tersebut ? Fikir dan muhasabahlah. Kadang-kadang buku akademik memang kita malas nak usik sebab tebal sangat. Saya sendiri akui , tapi janganlah kita padamkan terus rasa hendak membaca dalam diri kerana itu antara cara yang terbaik untuk mendapatkan ilmu. Iqro’!


Cubalah cari buku-buku yang boleh dikatakan “added value” buat diri kita seperti buku islamik dan sebagainya. Saya sehingga sekarang bingung apa nilai dan aspek yang boleh di aplikasi sepanjang 3 semester belajar dalam kos ‘marketing’ yang di ambil di Universiti. Nah!, makanya perlu ada nilai tambah dengan membaca dari sumber-sumber lain untuk memantapkan diri.


Justeru, pesanan untuk diri saya sendiri dan kawan2,dikala cuti masih berbaki ini, di samping online, tidur dan makan jom kita membaca!. Jika berat maka mulalah dengan novel2 picisan dan cubalah beralih ke bahan bacaan yang membina jika rasa sudah selesa dengan tabiat membaca.


Selamat Beramal!


Sekian dari Penulis, Wassalam…

3 comments:

  1. Rasenye statistik 2 makin bertambah Kali dimasukkan sekali baca blog.. Huhu

    ReplyDelete
  2. hee.kat internet bersepah yang bermanfaat.baca kat situ dikira tak?aa.

    ReplyDelete
  3. To syafiq & akufobia : hihi..xtau2

    ReplyDelete

TeriMa kaSih KeraNa MembAca seHinggA habis

Kepada pembaca sudikanlah diri anda memberi komen-komen yang membina bagi mengembangkan lagi idea-idea yang di sampaikan oleh penulis. Setiap komen anda di dahulukan dengan ribuan terima kasih..

Series! tabung nikah ni. lagipun ada iklan baru..klik jangan tak klik.

hehe..ape lagi..klik la..

pengunjung

Boleh dapatkan Quran di sini !!!

Generated image

Jana pendapatan dengan BLOG. Klik pada gambar

Silakan bertanya jika ada musykilah..

kod-kod makanan yang perlu dielakkan..

E100, E110, E120, E140, E141 E153, E210, E213, E214, E216, E234, E252, E270, E280,E325, E326, E327 E334 E335, E336, E337,E422, E430, E431, E432, E433, E434, E435, E436, E440, E470, E471, E472, E473, E474, E475, E476, E477, E478, E481, E482, E483, E491, E492, E493, E494, E495,E542, E570, E572,E631, E635,
E904

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails